Wat is componentkoken
Het concept ‘componentkoken’ is in eerste instantie ontstaan vanuit zelfkennis, een soort eigenzinnig gevoel van vrijheidsperceptie “ik bepaal zelf hoe ik mijn maaltijd samenstel”.
Een volwaardige maaltijd (warm of koud) bestaat uit verschillende maaltijdcomponenten.
De harmonie van het gerecht hangt af van de samenstelling en bereidingswijze van elk maaltijdcomponent afzonderlijk.
De belangrijkste maaltijdcomponenten zijn:
• Eiwitbronnen: vis, vlees, eieren, gevogelte of volwaardige vleesvervanger zoals falafel, noten, peulvruchten, pinda, pitten, soja, tahin, tempé, tofu. Minder volwaardig zijn o.a. kaas, quorn, seitan omdat ze een tekort hebben aan bepaalde voedingsstoffen (ijzer, B vitamines).
• Groenten: rijk aan vitamines, mineralen en vezels.
• Zetmeelbronnen: aardappel, rijst, pasta, granen, rijk aan koolhydraten en rijk aan vezels wanneer de ‘volle’, ongeraffineerde soorten worden gebruikt.
• Sauzen: vis-, vlees-, gevogelte-, groenten- saus.
Componenten combineren
Een voorbeeld hoe visrecepten kunnen gecombineerd worden met andere componenten (groenten, aard appelen, granen en saus).
Kies de gewenste combinatie naar eigen smaakvoorkeur en wissel regelmatig af.
Niet alle recepten van deze combinaties staan vermeld op deze website, ze worden regelmatig aangevuld.
U kunt ze terugvinden in onze kookgids “Zorgzaam Koken”.
Visbereiding |
Groenten- component |
Aardappel- component |
Graan- component |
Saus- component |
Gebraiseerde vis |
Groentenflan Romanesco-mix Duo-mouse |
Aardappel wortel Aardappel broccoli Aardappel prei |
Risotto kamut Risotto quinoa Risotto volkoren rijst |
Hollandse saus Dugléré Bisque suprême |
Gepocheerde vis |
Groentenflan Romanesco-mix Duo-mouse |
Aardappel wortel Aardappel spinazie Aardappel prei |
Risotto van tarwe Risotto quinoa Risotto volkoren rijst |
Hollandse saus Dugléré Bisque suprême |
Vis in papillot |
Groentenflan Romanesco-mix Duo-mouse |
Aardappel knolselder Aardappel broccoli |
Risotto van tarwe Risotto quinoa Risotto volkoren rijst |
Rullige tomatensaus Bisque suprême Kokosvelouté curry |
Combi gegaarde vis |
Groentenflan Romanesco-mix Duomouse |
Aardappel knolselder Aardappel broccoli Aardappel prei |
Risotto kamut Risotto quinoa Risotto volkoren rijst |
Hollandse saus Dugléré Bisque suprême |
Vis in de oven |
Groentenflan Romanesco-mix Duo-mouse |
Aardappel wortel Aardappel broccoli Aardappel prei |
Risotto kamut Risotto quinoa Risotto volkoren rijst |
Hollandse saus Dugléré Bisque suprême |
Vleesbereiding |
Groenten- component |
Aardappel- component |
Graan- component |
Saus- component |
|
|
|
|
|
Gebraden kip |
Groentenflan Romanesco-mix Duomouse |
Aardappel-wortel Aardappel-broccoli Aardappel-prei |
Risotto kamut Risotto quinoa Risotto volkoren rijst |
Fruitige curry saus |
Varkenshaasje Stroganoff |
Romanesco Groentenflan |
Aardappel-knolselder Aardappel-broccoli Aardappel-prei |
Risotto kamut Risotto quinoa Risotto volkoren rijst |
Suprême roomsaus |
Kalkoenrollade |
Groentenflan Romanesco-mix Duomouse |
Aardappel-wortel Aardappel-spinazie Aardappel-prei |
Risotto van tarwe Risotto quinoa Risotto volkoren rijst |
Rullige tomatensaus Kriekbiersaus Kokos velouté |
Konijn kriekbiersaus |
Groentenflan Romanesco-mix Duomouse |
Aardappel-knolselder Aardappel-broccoli |
Risotto van tarwe Risotto quinoa Risotto volkoren rijst |
|
Gevulde tomaat |
Groentenflan Romanesco-mix Duomouse |
Aardappel-knolselder Aardappel-broccoli Aardappel-prei |
Risotto kamut Risotto quinoa Risotto volkoren rijst |
Rullige tomatensaus Suprême roomsaus Hollandse saus |
Varkensgebraad Orloff |
Groentenflan Romanesco-mix Duomouse |
Aardappel-wortel Aardappel-broccoli Aardappel-prei |
Risotto kamut Risotto quinoa Risotto volkoren rijst |
|