- 200 gr quinoa
- 1 kg voorgesneden soepgroenten-mix 1 venkel
- 8 soeplepels olijfolie
- 1 glas droge witte keukenwijn
- 1 kg visfiletmix, (victoriabaars, zalmfilet, kabeljauw, …)
- 1 l vissoep (vers of kant-en-klaar uit blik)
- peper en zout 2 teentjes look
- saffraanpoeder of -draadjes
- 250 gr tomatenpassata (lopende tomatencoulis)
- 200 gr steurgarnalen of 6-tal gepelde scampi’s
- 100 ml room
- 80 gr gemalen gruyère kaas
- instantbinder (facultatief)
Wereldkeuken
Zuiders visstoofpotje
Ingrediënten voor 4 personen
Voorbereiding
- Kook de quinoa gaar in ruim kokend water (met bouillonblokje).
- Giet af in een zeef en houd de quinoa warm.
- Snij de venkel in reepjes en snipper de look.
- Spoel de voorgesneden groenten (prei, selder, wortelen)
- Snij de visfiletmix in stukken van ongeveer 3 op 3 cm
- Ontdooi de steurgarnalen of scampi’s en ontdoe ze van de pel.
Bereiding
- Fruit de soepgroentenmix aan in de helft van de olijfolie tot ze glazig zijn.
- Laat op een zacht vuurtje verder stoven tot ze gaar zijn.
- Stoof afzonderlijk de venkelreepjes aan in de rest van de olijfolie gedurende 5-7 minuten
- Voeg de soepgroentenmix en venkel samen en stoof verder tot de groenten gaar zijn.
- Bevochtig de groenten met de witte wijn en laat inkoken op een zacht vuur.
- Leg hierop de blokjes vismix en overgiet het geheel met de (kant-en-klare) vissoep.
- Voeg de looksnippers en de helft van de saffraan toe en breng aan de kook.
- Laat, onder gesloten deksel, zacht doorkoken tot de vis gaar is (10 min).
- Voeg de tomatenpassata toe, roer voorzicht om tot het kookpunt.
- Breng op smaak met peper en zout en saffraanpoeder naar eigen wens.
- Voeg op het allerlaatst de steurgarnalen bij de warme vissoep.
Afwerking
Variatietip
- Verfijn de smaak door net voor het serveren door 1 koffielepel Provençaalse smaakbooster toe te voegen.
- Vervang de quinoa eventueel door pasta (penne) of (volkoren) rijst.
Consistentie- en viscositeitniveaus
Bereidingsniveau 6
Snij, plet, maal, mix of zeef de groenten en vis afzonderlijk.
- Zorg dat de groenten door en door gaar zijn en voeg de vis in grove brokken toe.
Bereidingsniveau 5
- Plet de groenten en de vis.
Bereidingsniveau 4
- Niveau 4: Mix de groenten samen met de vissoep, tot de gewenste consistentie.
- Bind de soep indien nodig bij kauw- en slik- problemen. Haal hiervoor alle groenten en vis uit de soep met een schuimspaan en bind de vloeistof tot gewenste dikte. Voeg nadien opnieuw alle bestanddelen toe en houd de soep warm.
- Niveau 3: Mix en zeef de groenten met de vissoep, mix en zeef de vis samen met vissoep naar gewenste consistentie. Indien binding nodig is, zie werkwijze niveau 4.
Serveertip(s)
Leg op de bodem van een diepbord een bedje van gegaarde quinoa.
Schep met behulp van een schuimspaan vis en groenten uit de soep en leg deze op de quinoa.
- Overgiet het geheel voorzichtig met de vissoep en werk af met enkele streepjes room en gemalen kaas.
Serveertip bij kauw- en slikniveau 3 en 4
- Leg een bedje van quinoa in het diep bord en maak er een nestje van.
- Schep met behulp van een ijsschepper in het nestje een bolletje gemixte vis.
- Overgiet met de warme vissoep.
Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept
Energie: 91 kcal/379 kJ
Eiwitten: 8 g
Totaal vet: 4.1 g
...Verzadigde vetten: 1.2 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 1 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.3 g
Cholesterol: 20 mg
Koolhydraten: 5 g
...Waarvan suikers: 1.2 g
Vezels: 1 g