Wereldkeuken

Vegetarische chili sin carne

Vegetarische chili sin carne

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kleine aubergines
  • 2 grote uien
  • 200 gr quorngehakt*
  • 1 rode, 1 gele en 1 groene paprika
  • 2 tenen knoflook
  • 3 soeplepels olijfolie 
  • 250 gr volkoren spirelli
  • ½ groentenbouillon blokje
  • 1 soeplepel kruidenmix chili con carne 
  • 1 blik tomaatstukjes (gepelde tomaat) 1/2 dl droge witte wijn
  • 250 gr kidney rode bonen (blik) 
  • 1 soeplepel gehakte peterselie 
  • 1 soeplepel gehakte bieslook
  • 1 soeplepel citroensap 

Voorbereiding

 

  • Snij de aubergine in blokjes, de uien in ringen en de paprika’s in stukjes.
  • Giet de rode bonen in een zeef, spoel af onder stromend koud water en laat uitlekken.


Bereiding

  • Fruit de uiringen en de gesnipperde knoflook aan in verhitte olijfolie tot ze glazig zijn.
  • Voeg het quorngehakt en kruidenmix toe en bak al roerend verder aan gedurende 5 minuten.
  • Voeg de stukjes aubergine en paprika toe en stoof verder op een zacht vuurtje tot de groenten gaar zijn.
  • Bevochtig met witte wijn, breng aan de kook en voeg de gepelde tomaat met vocht toe.
  • Laat ongeveer 20 minuten sudderen op een zacht vuur.
  • Voeg na 10 minuten de kidney rode bonen toe, roer goed om en laat verder pruttelen.
  • Kook ondertussen de volkoren spirelli gaar in groentenbouillon, giet af in een zeef of vergiet en laat goed uitlekken.
  • Breng de chili sin carne op smaak met fijn gemalen peper, zout en enkele druppels citroensap.


Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 6

  • Zorg  dat  de  groenten  door  en door  gaar  gekookt  zijn  en  prak  of  snij  de spirelli apart fijn.


Bereidingsniveau 5

  • Plet of maal de Chili sin carne en de  spirelli  afzonderlijk  fijn,  voeg  bouillon toe indien nodig.


Bereidingsniveau 4

Niveau 4 en 3:

 

  • Mix en zeef de chili sin carne en de spirelli afzonderlijk fijn. Voeg bouillon toe tot de gewenste consistentie.




Serveertip(s)

  • Voeg net voor het opdienen de fijn gesnipperde peterselie en bieslook toe.
  • Maak in een diep bord een nestje van spirelli en giet daarin de chili sin carne.


Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 82 kcal/341 kJ
Eiwitten: 4.4 g
Totaal vet: 1.7 g
...Verzadigde vetten: 0.2 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 1 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.1 g
Koolhydraten: 11.8 g
...Waarvan suikers: 2.7 g
Vezels: 3.4 g