Soepen & Maaltijdsoepen

Vissoep van venkel en saffraan

Vissoep van venkel en saffraan

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 gr witte vaste zeevis (type rood- baars, botervis,…)
  • 1 l visbouillon
  • 1 venkel
  • 1 kleine prei
  • 1 ui
  • 1 teentje look 
  • tijm, laurier
  • 2 soeplepels olijfolie 
  • 1 dl witte wijn
  • 200 gr roze garnalen (diepvries) 
  • 2 tomaten
  • peper en zout
  • enkele saffraandraadjes*
  • instantbinder
  • citroensap

Voorbereiding

  • Snij de ui en venkel in fijne reepjes.
  • Snij het vruchtvlees van de tomaten in dobbelsteentjes.
  • Verdeel de vis in gewenste porties en kook gaar in de visbouillon (ongeveer 3 min).


Bereiding

 

    • Fruit de venkel, prei, ui en look aan in olijfolie.
    • Voeg witte wijn, visbouillon en kruiden toe en laat zachtjes koken gedurende (ongeveer 10 min).


Afwerking

 

  • Haal de gepocheerde vis uit de bouillon en houd deze apart warm.
  • Bind de soep met een binder tot de gewenste dikte.
  • Breng op smaak met zout en vers gemalen peper.
  • Voeg net voor het opdienen, de roze garnalen en de vis toe aan de soep.
  • Werk af me de saffraandraadjes (of –poeder), enkele druppels citroensap en de blokjes tomaten.


Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 6

  • Zorg dat de garnituur goed gaar gekookt is, alsook de vis, plet de vis en verwijder de graten.


Bereidingsniveau 5

  • Niveau 5, 4, 3 de soep respectievelijk doorsteken, mixen en eventueel zeven. Gebruik visbouillon om de soep aan te lengen.




Smaaktip(s)

 

 

  • Geef extra smaak aan de visbouillon door wat witte wijn toe te voegen.
  • Gebruik, als smaakvariatie, verse mosselen in plaats van roze garnalen.

 

* Wist je dat …

  • saffraan het duurste kruid is ter wereld. Er zijn zowat 150.000 handgeplukte bloemen nodig voor 1 kg (400.000) saffraandraadjes. De prijs varieert, naargelang de kwaliteit,  van 11.000 tot 20.000 euro per kg!
  • Saffraanpoeder, gemalen gebroken draadjes, is iets   goedkoper.


Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 40 kcal/170 kJ
Eiwitten: 5.1 g
Totaal vet: 1.4 g
...Verzadigde vetten: 0.4 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 0.9 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.1 g
Cholesterol: 14 mg
Koolhydraten: 1.2 g
...Waarvan suikers: 1.0 g
Vezels: 0.7 g