- 400 gr witte vaste zeevis (type rood- baars, botervis,…)
- 1 l visbouillon
- 1 venkel
- 1 kleine prei
- 1 ui
- 1 teentje look
- tijm, laurier
- 2 soeplepels olijfolie
- 1 dl witte wijn
- 200 gr roze garnalen (diepvries)
- 2 tomaten
- peper en zout
- enkele saffraandraadjes*
- instantbinder
- citroensap
Soepen & Maaltijdsoepen
Vissoep van venkel en saffraan
Ingrediënten voor 4 personen
Voorbereiding
- Snij de ui en venkel in fijne reepjes.
- Snij het vruchtvlees van de tomaten in dobbelsteentjes.
- Verdeel de vis in gewenste porties en kook gaar in de visbouillon (ongeveer 3 min).
Bereiding
-
- Fruit de venkel, prei, ui en look aan in olijfolie.
- Voeg witte wijn, visbouillon en kruiden toe en laat zachtjes koken gedurende (ongeveer 10 min).
Afwerking
- Haal de gepocheerde vis uit de bouillon en houd deze apart warm.
- Bind de soep met een binder tot de gewenste dikte.
- Breng op smaak met zout en vers gemalen peper.
- Voeg net voor het opdienen, de roze garnalen en de vis toe aan de soep.
- Werk af me de saffraandraadjes (of –poeder), enkele druppels citroensap en de blokjes tomaten.
Consistentie- en viscositeitniveaus
Bereidingsniveau 6
- Zorg dat de garnituur goed gaar gekookt is, alsook de vis, plet de vis en verwijder de graten.
Bereidingsniveau 5
- Niveau 5, 4, 3 de soep respectievelijk doorsteken, mixen en eventueel zeven. Gebruik visbouillon om de soep aan te lengen.
Smaaktip(s)
- Geef extra smaak aan de visbouillon door wat witte wijn toe te voegen.
- Gebruik, als smaakvariatie, verse mosselen in plaats van roze garnalen.
* Wist je dat …
- saffraan het duurste kruid is ter wereld. Er zijn zowat 150.000 handgeplukte bloemen nodig voor 1 kg (400.000) saffraandraadjes. De prijs varieert, naargelang de kwaliteit, van 11.000 tot 20.000 euro per kg!
- Saffraanpoeder, gemalen gebroken draadjes, is iets goedkoper.
Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept
Energie: 40 kcal/170 kJ
Eiwitten: 5.1 g
Totaal vet: 1.4 g
...Verzadigde vetten: 0.4 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 0.9 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.1 g
Cholesterol: 14 mg
Koolhydraten: 1.2 g
...Waarvan suikers: 1.0 g
Vezels: 0.7 g