Soepen & Maaltijdsoepen

Quinoasoepmet tomaten en kikkererwten

Quinoasoepmet tomaten en kikkererwten
Bereidingstijd: 30min
Uitvoering: Minder gemakkelijk

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gr soepgroentenmix (vers of diepvries)
  • 1 grote rode ui in blokjes gesneden 
  • 4 a 5 soeplepels olijfolie
  • 3 teentjes knoflook gesnipperd 
  • 1 koffielepel komijn
  • 1 koffielepel paprikapoeder 
  • peper en zout
  • 100 gr tomatenpuree
  • 300 gr kikkererwten uit blik 
  • 150 gr quinoa
  • 2 blokjes groentenbouillon (20 gr) 
  • 300 gr gepelde tomaten (blik)
  • 1 l water
  • 2 soeplepels ( +/- 30 gr) mediterrane marinade of rode pesto
  • basilicum voor versiering 
  • 100 gr geraspte gruyère kaas

Bereiding

  • Fruit de soepgroentenmix en de rode uiblokjes aan in verhitte olijfolie tot ze glazig zijn.
  • Voeg de gesnipperde look, specerijen en de tomatenpuree toe.
  • Roer goed om en laat gedurende 5 min. op een zacht vuurtje verder stoven.
  • Voeg er de kikkererwten, quinoa, gepelde tomaat en bouillon toe.
  • Breng dit alles aan de kook en laat gedurende ongeveer 20 minuten sudderen op een zacht vuur.

 



Afwerking

  • Haal ongeveer een derde van de garnituur (vaste bestanddelen) uit de soep.
  • Mix de rest fijn met behulp van een staafmixer of blender.
  • Breng op smaak met peper en zout, mediterrane smaakbooster of rode pesto.
  • Werk af met een beetje room en meng het geheel goed door elkaar tot een homogene massa.


Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 4

Kauw- en slikadvies

• Niveau 5, 4, 3: plet, maal of mix de garnituur naargelang  de  gewenste  consistentie nodig voor het kauw- en slikniveau en dien op zoals hierboven aangehaald.

 




Serveertip(s)

  • Schep de soep in soepbord en leg in het midden, met ijsschepper, een bolletje garnituur.
  • Bestrooi met gemalen gruyèrekaas en fijngesnipperde basilicum.

 

 

Combinatietip

  • Verrijk de soep met gebakken reepjes kipfilet en je bekomt een volwaardige maaltijdsoep.
  • Stokbrood van zuurdesem past uitstekend bij deze soep

 



Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 79 kcal / 330kJ
Eiwitten: 3.4 g
Totaal vet: 3.8 g
...Verzadigde vetten: 1.1 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 1.5 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.3 g
Cholesterol: 3 mg
Koolhydraten: 7.9 g
...Waarvan suikers: 2.8 g
Vezels: 2.3 g