Soepen & Maaltijdsoepen

Groene gazpacho met advocado's

Groene gazpacho met advocado's

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 grote komkommers 
  • 200 gr jonge spinazie 
  • een handvol peterselie 
  • een handvol verse munt
  • een handvol verse basilicum 
  • 2 rijpe avocado’s
  • 6 lente-uitjes
  • 200 gr pijnboompitten
  • 1 teentje look
  • 400 gr yoghurt (magere of volle)
  • 4 soeplepels sherry azijn of witte wijnazijn
  • 2 soeplepels honing of agave-siroop 
  • 2 soeplepels olijfolie (20 cc)
  • peper en zout

Voorbereiding

  • Schil en verwijder het zaad van de komkommers, snij de komkommer in grove stukken.
  • Was de verse kruiden en de spinazie, ontpit en ontvel de avocado’s.
  • Reinig de lente-uitjes en verwijder het minder frisse groen en de worteltjes.


Bereiding

Bereiding gazpacho*

  • Blender de olijfolie, pijnboompitten, lente-uitjes en de look tot een smeuïge massa. Voor deze bereiding worden de pitten NIET geroosterd. zo houden ze hun romige smaak. Voeg indien nodig een soeplepel water toe.
  • Voeg de komkommer, avocado, spinazie en verse bladkruiden toe. Blender deze een tweetal minuten samen met de yoghurt.
  • Breng op smaak met peper, zout, azijn en de honing. Je kan nadien eventueel een scheutje water toevoegen tot de gewenste dikte.
  • Indien nodig de soep zeven.
  • Koel de gazpacho zeker twee uur in de ijskast.


Afwerking

  • Voeg naar smaak wat fijne olijfolie toe, een beetje grof zout en een blaadje basilicum of munt


Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 4

  • Wil  je  de  gazpacho  wat dikker, voeg dan wat brood (zonder korsten) toe, dit gaat zowel met wit als met bruin brood.
  • Mits aanpassing (snijden, malen, mixen, zeven) en vochtgehalte, is deze gazpacho toepasbaar voor alle kauw- en slikniveaus.




Serveertip(s)

  • Dien de soep ijskoud op, je kan er eventueel zelfs enkele ijsblokjes inleggen voor het opdienen.


Smaaktip(s)

Wist je dat …

gazpacho een koude soep is van Spaanse origine. Eigen variatie en creativiteit is troef. Bijna altijd worden tomaten gebruikt, hier een eigen ‘groene’ variant. De groenten en kruiden worden rauw gebruikt. Er wordt geen vlees of vis in verwerkt, ook geen vlees- of visbouillon gebruikt, wel groentenbouillon. Ijskoud gedronken een zeer verfrissende soep. Uitstekend geschikt voor alle kauw- en slikniveaus en kan zeer aromatisch en smaakvol bereid worden (geur- en smaakprobleem).

 


Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 124 kcal/519 kJ
Eiwitten: 2.8 g
Totaal vet: 10.9 g
...Verzadigde vetten: 1.3 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 3.4 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.4 g
Cholesterol: 1 mg
Koolhydraten: 3.7 g
...Waarvan suikers: 3.1 g
Vezels: 1.8 g