- 2 sjalotten (120 gr)
- 2 teentje knoflook
- 2 soeplepels hazelnotenolie
- 1 kg pompoen
- 2 + 2 sinaasappels
- 4 stuks spruiten
- 100 gr mascarpone
- 120 gr gemalen oud Brugge kaas
- peper en zout
- 1 limoen
- 8 (25 gr) hazelnoten met pel
Kleine gerechten
Pompoenrisotto met oud Brugse kaas
Ingrediënten voor 4 personen
Voorbereiding
- Schil de pompoen met een dunschiller of mes. Snij in plakjes van 3 mm (met een mandoline), snij de plakjes in reepjes en vervolgens in zéér kleine blokjes (brunoise).
- Snipper de sjalot en de knoflook fijn.
- Pers 2 sinaasappelen uit en zeef het sap.
- Plet de hazelnoten
Garnituur
- Snij de spruitjes in zeer fijne plakjes, zoals een carpaccio, met de mandoline of schaaf.
- Schil 2 sinaasappels à vif (tot op het vruchtvlees), snij de partjes uit de vliezen en snij de partjes in 3 stukjes. Vang het sap op en gebruik het bij de bereiding van de pompoen.
Bereiding
- Fruit de sjalot en knoflooksnippers aan in de verhitte hazelnotenolie zonder aan te kleuren.
- Voeg de pompoen toe en stoof een vijftal minuten op een zacht vuurtje, roer regelmatig om.
- Kruid met gemalen peper en zout en bevochtig met 1 glas vers appelsiensap.
- Roer zachtjes om en laat verder stoven gedurende ongeveer 3 min.
- Voeg, in geval alle sap is opgenomen door de pompoen en de deze nog niet gaar is, een beetje water toe.
- De pompoen is krokantgaar na ongeveer 8 à 10 minuten.
- Neem van het vuur, voeg de mascarpone en Brugge kaas toe, roer voorzichtig goed ondereen.
- Hou warm op een heel zacht vuur of oven van 50 °C.
Afwerking
- Leg de pompoenrisotto op de borden of in een slakommetje.
- Werk af met de rauwe schijfjes spruitjes, de stukjes sinaasappel en de geplette hazelnoten.
- Besprenkel desgewenst met enkele druppels limoensap.
Consistentie- en viscositeitniveaus
Bereidingsniveau 6
- Plet de pompoenrisotto en garnituur.
Bereidingsniveau 5
- Maal of plet de pompoenrisotto en de garnituur afzonderlijk fijn, bevochtig met sinaasappelsap tot de gewenste consistentie.
Bereidingsniveau 4
- Pureer (en zeef) met een blender of staaf mixer de pompoenrisotto en garnituur afzonderlijk fijn, bevochtig met sinaasappelsap tot de gewenste consistentie.
- In geval het toegevoegde sinaasappelsap uitvlokt bij het mixen, bind in dat geval de pompoenrisotto met instantbinder.
- Dien de gemixte gerechten (niveau 4 en 3) op in verschillende lagen in een hoog glas.
- Laat bij de geringste kauw- en slikproblemen de rauwe spruitjes en de gemalen hazelnoten achterwege.