Component - Vleesrecepten

Kipfilet met zachte curry

Kipfilet met zachte curry

Ingrediënten voor 4 personen

  • 600 gr kipfilets kipkruiden
  • 1 soeplepel olijfolie
  • ½ ui
  • klontje boter
  • 1 appel (jonagold)
  • 1 banaan
  • 4 schijven ananas op sap (blik)
  • peper, zout, curry*, kurkuma
  • 0.5 l volle melk of soyamelk
  • 1 soeplepel instantbinder

Voorbereiding

 

  • Meng de kipkruiden met enkele soeplepels olijfolie en smeer de kipfilets er mee in.
  • Pel de ui en snipper de ui fijn.
  • Schil en snij de appel in fijne stukjes samen met banaan en ananas.


Bereiding

Bereiding currysaus

  • Fruit de ui aan in boter.
  • Voeg de appel, ananas en banaan toe en stoof verder in de pan.
  • Kruid naar wens met curry en kurkuma, peper en zout.
  • Voeg sap van de ananas en (soya)melk toe en breng samen aan de kook.
  • Mix de saus wanneer alle ingrediënten gaar zijn.
  • Bind de kokende saus tot gewenste dikte.

Bereiding kipfilets

  • Fruit de kipfilets onder en boven aan in een kookpot (of sauteuse).
  • Laat langzaam verder garen op een lage temperatuur 90°C met deksel gedurende ongeveer 20 min of tot kerntemperatuur van 70°C bereikt is


Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 6

  • Ontvel de kipfilet en snij in kleine stukjes.


Bereidingsniveau 5

  • Maal de ontvelde kipfilet, voeg 1 soeplepel currysaus toe en roer goed om.


Bereidingsniveau 4

  • Mix  de  ontvelde  kipfilet  samen met currysaus tot gewenste dikte.




Smaaktip(s)

* Wist je dat …

  • er geen wereld van verschil is tussen kerrie en curry, de begrippen worden door elkaar gebruikt.
  • Feit is dat curry niet één kruid is, maar mengeling van zogenaamde ‘k-kruiden’: kardemom, karwij, komijn, koriander, kruidnagel, kurkuma (geeft de gele kleur); aangevuld met andere kruiden/specerijen zoals anijs, cayennepeper, foelie, gember, kaneel, maanzaad, mosterdzaad, nootmuskaat, peper, …
  • Curry kan dus ‘zacht’ of ‘sterk’ zijn naargelang de gebruikte mengeling.


Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 94 kcal / 393 kJ
Eiwitten: 9.5 g
Totaal vet: 3.6 g
...Verzadigde vetten: 1.5 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 1.3 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.2 g
Cholesterol: 26 mg
Koolhydraten: 5.9 g
...Waarvan suikers: 5.3 g
Vezels: 0.5 g