- 600 gr kipfilets kipkruiden
- 1 soeplepel olijfolie
- ½ ui
- klontje boter
- 1 appel (jonagold)
- 1 banaan
- 4 schijven ananas op sap (blik)
- peper, zout, curry*, kurkuma
- 0.5 l volle melk of soyamelk
- 1 soeplepel instantbinder
Component - Vleesrecepten
Kipfilet met zachte curry
Ingrediënten voor 4 personen
Voorbereiding
- Meng de kipkruiden met enkele soeplepels olijfolie en smeer de kipfilets er mee in.
- Pel de ui en snipper de ui fijn.
- Schil en snij de appel in fijne stukjes samen met banaan en ananas.
Bereiding
Bereiding currysaus
- Fruit de ui aan in boter.
- Voeg de appel, ananas en banaan toe en stoof verder in de pan.
- Kruid naar wens met curry en kurkuma, peper en zout.
- Voeg sap van de ananas en (soya)melk toe en breng samen aan de kook.
- Mix de saus wanneer alle ingrediënten gaar zijn.
- Bind de kokende saus tot gewenste dikte.
Bereiding kipfilets
- Fruit de kipfilets onder en boven aan in een kookpot (of sauteuse).
- Laat langzaam verder garen op een lage temperatuur 90°C met deksel gedurende ongeveer 20 min of tot kerntemperatuur van 70°C bereikt is
Consistentie- en viscositeitniveaus
Bereidingsniveau 6
- Ontvel de kipfilet en snij in kleine stukjes.
Bereidingsniveau 5
- Maal de ontvelde kipfilet, voeg 1 soeplepel currysaus toe en roer goed om.
Bereidingsniveau 4
- Mix de ontvelde kipfilet samen met currysaus tot gewenste dikte.
Smaaktip(s)
* Wist je dat …
- er geen wereld van verschil is tussen kerrie en curry, de begrippen worden door elkaar gebruikt.
- Feit is dat curry niet één kruid is, maar mengeling van zogenaamde ‘k-kruiden’: kardemom, karwij, komijn, koriander, kruidnagel, kurkuma (geeft de gele kleur); aangevuld met andere kruiden/specerijen zoals anijs, cayennepeper, foelie, gember, kaneel, maanzaad, mosterdzaad, nootmuskaat, peper, …
- Curry kan dus ‘zacht’ of ‘sterk’ zijn naargelang de gebruikte mengeling.
Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept
Energie: 94 kcal / 393 kJ
Eiwitten: 9.5 g
Totaal vet: 3.6 g
...Verzadigde vetten: 1.5 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 1.3 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.2 g
Cholesterol: 26 mg
Koolhydraten: 5.9 g
...Waarvan suikers: 5.3 g
Vezels: 0.5 g