- 1 kg gebraad (kalkoenborst)
- 2 soeplepels olijfolie
- 1 ui
- 2 appelen (Jonagold)
- 200 gr ananasblokjes
- 50 gr rozijnen
- 2 koffielepels citroensap
- 1 citroen
- 20 cl ananassap
- 4 blaadjes salie, enkele muntblaadjes
- 3 soeplepels vloeibare honing
- 2 dl kippenbouillon
- instantbinder
Component - Vleesrecepten
Kalkoenrollade met appel-ananas-chutney
Ingrediënten voor 4 personen
Voorbereiding
- Schil de appelen, pel de uien en snij in blokjes.
- Rasp de citroenschil.
- Pers de citroen uit en zeef het vocht.
- Giet het blik met ananasblokjes in een vergiet en vang het sap op.
- Hak de salie- en muntblaadjes fijn.
Bereiding
Bereiding appel-ananas-chutney*
- Fruit de appel- en ananasblokjes aan in verhitte olijfolie tot deze goudbruin zien.
- Voeg de rozijnen en vloeibare honing toe en roer goed om op het vuur.
- Besprenkel met citroensap en voeg de geraspte citroen- schil, salie, munt toe.
- Meng alles goed onder elkaar en zet van het vuur.
Bereiding kalkoenrollade
- Snij het kalkoenvlees doormidden en leg het open. Kruid met peper en zout.
- Bestrijk met de appel-ananas-chutney, rol het vlees op en bind dicht met een touwtje.
- Leg het vlees in een sauteuse of kleine braadslede, bestrijk het met olijfolie.
- Bak de kalkoenrollade aan in de oven bij 180°C tot beide zijden goudbruin zien.
- Laat verder garen in de oven bij 120°C gedurende ongeveer 30 min.
- Overgiet met een 4 tal soeplepels ananassap en laat nog 10 min in de oven staan.
- Haal de rollade uit de oven, giet het braadvocht af, verhit de braadslede en blus met het braadvocht, water of kippenbouillon.
- Bind het vocht tot gewenste sausdikte.
Afwerking
- Snij de rollade in plakken alvorens het met de saus op te dienen.
Consistentie- en viscositeitniveaus
Bereidingsniveau 6
- Snij een portie vlees en de garnituur afzonderlijk fijn.
Bereidingsniveau 5
- Maal een portie vlees en de garnituur afzonderlijk fijn, voeg saus toe tot gewenste dikte.
Bereidingsniveau 4
- Mix een portie vlees en de garnituur fijn, voeg saus toe tot gewenste dikte.
Smaaktip(s)
* Wist je dat …
de bakermat van chutney in India ligt. In tal van Aziatische landen wordt chutney zeer intensief gebruik. Dé chutney bestaat niet. Het is doorgaans een zoet-zure mengeling van groenten, fruit, kruiden en specerijen. Zuur (azijn) en zout zijn initieel bedoeld als bewaarmiddel. De smaak varieert van zeer zacht tot uiterst ‘hot-spicy’. Door de gebruikte kruiden en specerijen kan de kleur ook zeer verschillend zijn.
Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept
Energie: 84 kcal / 354 kJ
Eiwitten: 9.9 g
Totaal vet: 1.8 g
...Verzadigde vetten: 0.2 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 0.7 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.1 g
Koolhydraten: 6.9 g
...Waarvan suikers: 6.4 g
Vezels: 0.6 g