Component - Vleesrecepten

Kalkoenrollade met appel-ananas-chutney

Kalkoenrollade met appel-ananas-chutney

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg gebraad (kalkoenborst)
  • 2 soeplepels olijfolie
  • 1 ui
  • 2 appelen (Jonagold)
  • 200 gr ananasblokjes
  • 50 gr rozijnen
  • 2 koffielepels citroensap
  • 1 citroen
  • 20 cl ananassap
  • 4 blaadjes salie, enkele muntblaadjes
  • 3 soeplepels vloeibare honing
  • 2 dl kippenbouillon
  • instantbinder

Voorbereiding

  • Schil de appelen, pel de uien en snij in blokjes.
  • Rasp de citroenschil.
  • Pers de citroen uit en zeef het vocht.
  • Giet het blik met ananasblokjes in een vergiet en vang het sap op.
  • Hak de salie- en muntblaadjes fijn.


Bereiding

Bereiding appel-ananas-chutney*

  • Fruit de appel- en ananasblokjes aan in verhitte olijfolie tot deze goudbruin zien.
  • Voeg de rozijnen en vloeibare honing toe en roer goed om op het vuur.
  • Besprenkel met citroensap en voeg de geraspte citroen- schil, salie, munt toe.
  • Meng alles goed onder elkaar en zet van het vuur.

 

Bereiding kalkoenrollade

  • Snij het kalkoenvlees doormidden en leg het open. Kruid met peper en zout.
  • Bestrijk met de appel-ananas-chutney, rol het vlees op en bind dicht met een touwtje.
  • Leg het vlees in een sauteuse of kleine braadslede, bestrijk het met olijfolie.
  • Bak de kalkoenrollade aan in de oven bij 180°C tot beide zijden goudbruin zien.
  • Laat verder garen in de oven bij 120°C gedurende ongeveer 30 min.
  • Overgiet met een 4 tal soeplepels ananassap en laat nog 10 min in de oven staan.
  • Haal de rollade uit de oven, giet het braadvocht af, verhit de braadslede en blus met het braadvocht, water of kippenbouillon.
  • Bind het vocht tot gewenste sausdikte.
 


Afwerking

  • Snij de rollade in plakken alvorens het met de saus op te dienen.


Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 6

  • Snij een portie vlees en de garnituur afzonderlijk fijn.


Bereidingsniveau 5

  • Maal een portie vlees en de garnituur afzonderlijk fijn, voeg saus toe tot gewenste dikte.


Bereidingsniveau 4

  • Mix een portie vlees en de garnituur fijn, voeg saus toe tot gewenste dikte.




Smaaktip(s)

* Wist je dat …

de bakermat van chutney in India ligt. In tal van Aziatische landen wordt chutney zeer intensief gebruik. Dé chutney bestaat niet. Het is doorgaans een zoet-zure mengeling van groenten, fruit, kruiden en specerijen. Zuur (azijn) en zout zijn initieel bedoeld als bewaarmiddel. De smaak varieert van zeer zacht tot uiterst ‘hot-spicy’. Door de gebruikte kruiden en specerijen kan de kleur ook zeer verschillend zijn.

 



Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 84 kcal / 354 kJ
Eiwitten: 9.9 g
Totaal vet: 1.8 g
...Verzadigde vetten: 0.2 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 0.7 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.1 g
Koolhydraten: 6.9 g
...Waarvan suikers: 6.4 g
Vezels: 0.6 g