- 4 porties vis van 200 gr (visfilet of haasje, vis van de dag)
- 800 ml visbouillon
- 1 blaadje laurier
- 1 takje tijm
- 1 glas witte wijn (facultatief)
- 1 citroen (of limoen)
- peper en zout
- 2 soeplepels olijfolie
- 1 ui
Component - Visrecepten
Gestoomde vis
Ingrediënten voor 4 personen
Voorbereiding
- Rasp een deel van de citroen.
- Schil en snij de ui in blokjes.
- Verwijder de eventueel nog aanwezige graatjes.
- Besprenkel de vis met enkele druppels olijfolie en kruid met zout en gemalen peper.
- Strooi de geraspte citroenschil op de vis.
Bereiding
Stomen van de vis
- Fruit de uiblokjes glazig aan in verhitte olijfolie.
- Voeg tijm en laurier toe.
- Blus met witte wijn en laat gedeeltelijk inkoken.
- Bevochtig met de kant-en-klare visbouillon en breng opnieuw aan de kook.
- Stoom of pocheer de vis, (stomen: in een mandje boven het kookvocht garen, pocheren: zacht koken in kookvocht tegen het kookpunt).
- Gaartijd: 10 – 15 minuten, stomen duurt iets langer dan pocheren.
- Haal de vis voorzichtig uit het kookvocht (schuimspaan), leg op een licht ingevette ovenschaal, dek de vis af (deksel of huishoudfolie) en houd warm in een oven van zowat 80 °C.
Consistentie- en viscositeitniveaus
Bereidingsniveau 6
- Prak, plet, maal of mix de vis en de gekozen garnituur afzonderlijk tot gewenst niveau en vereiste consistentie.
- Gebruik het kookvocht voor het bevochtigen bij niveau 5, 4 en 3.
Serveertip(s)
- Giet het kookvocht door een zeef en gebruik het als basis voor een vissaus.
- Besprenkel net voor het opdienen met enkele druppels limoen- of citroensap en eventueel enkele druppels olijfolie.
Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept
Energie: 47 kcal / 197 kJ
Eiwitten: 7.1 g
Totaal vet: 1.5 g
...Verzadigde vetten: 0.3 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 0.9 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.2 g
Cholesterol: 16 mg
Koolhydraten: 0.2 g
...Waarvan suikers: 0.1 g
Vezels: 0.2 g