Component - Sausrecepten

Kriekbiersaus op grootmoeders wijze

Kriekbiersaus op grootmoeders wijze

Ingrediënten voor 4 personen

 

Voor de kriekbiersaus

 

  • 2 sjalotten
  • 1 koffielepel boter of bakmargarine   
  • 1 dl donker kriekbier
  • 2 takjes tijm (vers), laurierblad
  • 4 dl kalfsfond kant-en-klaar (bokaal, bric)
  • peper en zout 
  • bruine instantbinder

 

Voor de garnituur grootmoeders wijze

 

  • 100 gr gerookte spekblokjes 
  • 100 gr gesnipperde ui
  • 1 soeplepel zachte mosterd

Voorbereiding

 

  • Snij de sjalotten en het gerookt spek in dobbelsteentjes.


Bereiding

 
Bereiding bruine biersaus
 
  • Fruit de sjalotten aan in het verhitte kokosvet of de margarine tot ze glazig goud bruin zijn.
  • Blus met het bier en breng aan de kook. Laat even doorkoken op een zacht vuurtje.
  • Voeg tijm en laurierblad toe.
  • Voeg de kalfsfond of braadjus toe en breng aan de kook.
  • Kruid het geheel met vers gemalen peper en zout.
  • Bind de saus naar wens met een bruine instantbinder en laat het geheel, al roerend, inkoken gedurende ongeveer 2 min. op een zacht vuurtje
  • Giet de saus door een zeef of mix (eerst tijm en laurier verwijderen) met een staafmixer tot een gladde structuur.

 

Bereiding garnituur op grootmoeders wijze
 
 
  • Bak de gerookte spek- en uiblokjes goudbruin aan in eigen vet van het spek.
  • Overgiet met de basis bruine biersaus, voeg de mosterd toe roer goed om.
  • Breng aan de kook en laat een paar minuten doorkoken op een zacht vuurtje. 


Afwerking

Variatietip

  • Vervang het kriekbier eventueel door tafel- of trappistenbier.


Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 6

  • De spekblokjes voor niveau 6 zeer mals laten stoven.


Bereidingsniveau 5

  • Voor niveau 5, 4, 3 malen of mixen.
  • Bevochtigen  met  de  basis  biersaus  tot  gewenste consistentie.




Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 73 kcal / 303 kJ
Eiwitten: 2.9 g
Totaal vet: 5.2 g
...Verzadigde vetten: 2.1 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 0.9 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.3 g
Cholesterol: 1 mg
Koolhydraten: 2.4 g
...Waarvan suikers: 1.2 g
Vezels: 0.6 g