Bereiding bruine biersaus
- Fruit de sjalotten aan in het verhitte kokosvet of de margarine tot ze glazig goud bruin zijn.
- Blus met het bier en breng aan de kook. Laat even doorkoken op een zacht vuurtje.
- Voeg tijm en laurierblad toe.
- Voeg de kalfsfond of braadjus toe en breng aan de kook.
- Kruid het geheel met vers gemalen peper en zout.
- Bind de saus naar wens met een bruine instantbinder en laat het geheel, al roerend, inkoken gedurende ongeveer 2 min. op een zacht vuurtje
- Giet de saus door een zeef of mix (eerst tijm en laurier verwijderen) met een staafmixer tot een gladde structuur.
Bereiding garnituur op grootmoeders wijze
- Bak de gerookte spek- en uiblokjes goudbruin aan in eigen vet van het spek.
- Overgiet met de basis bruine biersaus, voeg de mosterd toe roer goed om.
- Breng aan de kook en laat een paar minuten doorkoken op een zacht vuurtje.