Component - Sausrecepten

Hollandse saus

Hollandse saus
Bereidingstijd: 30min
Uitvoering: Gemakkelijk

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de basissaus

 
  • 1 sjalot
  • 1 soeplepel olijfolie
  • 1 glas witte wijn
  • 3 dl visbouillon
  • witte instantbinder
  • peper en zout
  • 1 eigeel
  • 100 cl room
  • 2 koffielepels citroensap
  • 1 soeplepel groene tapenade of Noorse smaakbooster
 

Voorbereiding

  •  Schil en snipper de sjalot fijn.


Bereiding

Bereiding basis vissaus

  • Fruit de sjalot aan in verhitte olijfolie tot die glazig is.
  • Voeg de witte wijn toe.
  • Laat een drietal minuten doorkoken op een zacht vuur.
  • Bevochtig met visbouillon.
  • Breng aan de kook en bind tot de gewenste sausdikte, kruid met peper en zout.
  • Laat nog een paar minuten, al roerend doorkoken op een zacht vuurtje.
  • Mix of zeef de basissaus.


Afwerking

Besprenkel met citroen- of limoensap, eventueel enkele druppels olijfolie.
  • Klop de eierdooiers onder de room en giet het mengsel op het einde van de bereiding bij de basissaus. Zet van het vuur en roer goed om.
  • Breng definitief op smaak met 1 soeplepel groene tapenade.Klop de eierdooiers onder de room en giet het mengsel op het einde van de bereiding bij de basissaus. Zet van het vuur en roer goed om.
  • Besprenkel met citroen- of limoensap, eventueel enkele druppels olijfolie.
  • Breng definitief op smaak met 1 soeplepel groene tapenade.


Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 5

  •  De saus is, mits aanpassing van de dikte, toepas- baar voor alle niveaus.

 





Smaaktip(s)

 

 
  • Vervang de groene tapenade door rode tapenade of Mediterrane smaakbooster.


Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 106 kcal / 445 kJ
Eiwitten: 1.3 g
Totaal vet: 9.2 g
...Verzadigde vetten: 4.5 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 3.4 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.4 g
Cholesterol: 53 mg
Koolhydraten: 1.6 g
...Waarvan suikers: 1.1 g
Vezels: 0.1 g