- 2 sjalotten
- 1 soeplepel olijfolie
- 2 soeplepels Luikse siroop (of rode confituur)
- 1 dl rode wijn
- 2 takjes tijm (vers) en blaadje laurier
- 4 dl vleesbouillon kant-en-klaar (bokaal, brik)
- peper en zout
- bruine instantbinder
- 200 gr champignons
- 1 soeplepel zilveruitjes in zuur
- klontje boter
Component - Sausrecepten
Bordelaise saus
Ingrediënten voor 4 personen
Voorbereiding
- Fruit de sjalotten aan in verhitte olijfolie tot ze glazig en goud bruin zien.
- Voeg de Luikse siroop (of rode confituur) toe, roer goed om en laat het geheel 2 min. sudderen op een zacht vuurtje.
- Blus met rode wijn en breng aan de kook.
- Voeg tijm en laurier toe.
- Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
- Kruid met vers gemalen peper en zout.
- Bind de saus naar wens met een bruine instantbinder en laat het geheel inkoken gedurende ongeveer 2 min. op een zacht vuurtje.
- Giet de saus door een zeef of mix (eerst tijm en laurier verwijderen) met een staafmixer tot een gladde structuur.
Consistentie- en viscositeitniveaus
Bereidingsniveau 6
- Geen aanpassing vereist.
Bereidingsniveau 5
- Plet of maal de garnituur
Smaaktip(s)
- Voeg net voor het serveren een scheutje rode wijnazijn toe.
Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept
Energie: 44 kcal / 183 kJ
Eiwitten: 1.1 g
Totaal vet: 1.8 g
...Verzadigde vetten: 0.6 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 1 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.2 g
Koolhydraten: 4.5 g
...Waarvan suikers: 3.8 g
Vezels: 0.7 g