Component - Groenterecepten

Romanesco met groene pesto

Romanesco met groene pesto
Bereidingstijd: 20min
Uitvoering: Eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 gr romanesco*  roosjes (vers of diepvries)
  • 400 gr bloemkool roosjes 
  • 100 gr wortelen
  • 100 gr ui of sjalotten
  • 2 soeplepels groene pesto (kant en klaar) of Provençaalse smaakbooster
  • 2 soeplepels olijfolie
  • 1 soeplepel basilicumblaadjes
  • peper en zout
  • 50 gr pijnboompitten
  • Extra voor slikniveau groentenbouillon instantbinder

 

 

 

 

Voorbereiding

 
  • Verdeel, zoals bij gewone bloemkool, de romanesco in bloempjes
  • Snijd de wortelen in blokjes
  • Kook of stoom de groenten gaar , giet af in een vergiet, hou een deel kookvocht apart en schrik onder koud stromend water.
  • Snijd de ui in reepjes, versnipper de basilicumblaadjes.


Bereiding

  • Fruit de uireepjes aan in verhitte olijfolie, voeg de pijnboompitten toe en stoof verder tot de ui glazig zijn.
  • Voeg hieraan de helft van de groene pesto of provinciaalse smaakbouster toe er roer om .
  • Voeg dan de geblancheerde romanesco er bij, bevochtig met 3 soeplepels groentebouillon en laat het geheel sudderen op een zacht vuurtje gedurende enkele minuten.

 

 



Afwerking

  • Breng definitief op smaak met  de rest van de groene pesto en kruid af met vers gemalen peper en zout.
  • Doe net voor het serveren de gesnipperde basilicum erbij.


Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 6

  • De uiterst zachte groente kan als dusdanig gegeven worden, de pijnboompitten moeten eventueel achterwege gelaten worden omdat twee verschillende texturen soms een probleem zijn bij het kauwen.


Bereidingsniveau 5

  • Niveau 5, 4, 3 malen en mixen, hier kunnen de pitten wel meegemixt worden. Gebruik het  kookvocht  voor  het aanlengen  tot de gewenste consistentie.
 




Serveertip(s)

 

 



Smaaktip(s)
  • Breng net voor het serveren op smaak met een Provençaalse smaakbooster of gemalen venkelzaad en enkele druppels citroensap.

 

*  Wist je dat romanesco, ook wel torentjesbloem-kool geheten, een soort bloemkool is met een geel- groene kleur. De smaak is vergelijkbaar met die van bloemkool maar minder uitgesproken, heeft eerder een sterke broccolismaak. De ‘bloemkool van Rome’ is al gekend sinds de 16de eeuw. Het is een fragile groente die, zelfs in de koeling, zeer vlug bederft. Let er bij de aankoop op dat de torentjes nog goed gesloten zijn en niet rood zien.



Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 78 kcal / 324 kJ
Eiwitten: 2.6 g
Totaal vet: 6.4 g
...Verzadigde vetten: 0.7 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 1.5 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.2 g
Koolhydraten: 2.5 g
...Waarvan suikers: 2 g
Vezels: 2.8 g