Component - Groenterecepten

Mousse van spruiten

Mousse van spruiten

Ingrediënten voor 4 personen

600 gr spruitjes (vers of diepvries)

100 gr ui

3 eieren

1 soeplepel (vloeibare) bakmargarine

120 ml groenten bouillon

nootmuskaat

peper en zout

1 soeplepel gesnipperde kervel (vers of diepvries)

 

 

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor tot een temperatuur van 140-150 °C.
  • Pel de ui en snij in ringen.
  • Verwijder buitenste blaadjes van de spruitjes en het harde stronkgedeelte.
  • Maak een stervormige insnijding in de stronkjes met een scherp mesje.
  • Ontdooi, indien je diepvriesspruiten gebruikt, de spruiten gedeeltelijk.


Bereiding

 

  • Kook de spruitjes en de uienringen gaar, startend met licht gezouten kokend water of in groentenbouillon.
  • Giet de spruiten af en houd een deel van het kookvocht bij.
  • Schrik de spruiten even onder koud stromend water om de groene kleur te behouden.
  • Pureer de gaargekookte spruiten en ui samen in blender of met een staafmixer tot een gladde massa.
  • Doe de eieren, zachte margarine en de groentenbouillon in een mengkom, klop goed onder elkaar en voeg de ge- pureerde spruiten toe.
  • Het is belangrijk alles goed onder elkaar te mengen tot een gladde, homogene massa.
  • Breng op smaak met muskaatnoot, peper en zout en zeer fijn gesnipperde kervel.
  • Bekleed een kleine ronde springvorm met bakpapier, schep hierin de spruitenpuree tot de vorm voor ¾ gevuld is en dek af met aluminiumfolie.
  • Plaats de vorm in het midden van de oven (140-150 °C) en bak gaar gedurende 40-45 min.
  • De mousse is gaar wanneer geen beslag meer aan een ingestoken priem of breinaald kleeft.


Afwerking

  • Voeg wat kookvocht van de spruiten toe tijdens het pureren van de spruiten mocht de consistentie te droog worden.

 



Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 6

  • Bereiding als dusdanig te gebruiken.


Bereidingsniveau 5

Niveau 5, 4, 3: opnieuw mixen en aanlen- gen  met  groentenbouillon  tot  de  vereiste consistentie.

Indien de massa niet glad homogeen wordt, de  mousse  opnieuw  opwarmen,  bevochtigen, binden, en glad mixen.





Serveertip(s)

 

  • Zet de springvorm op een bord of ronde schotel, verwijder de folie en open de springvorm

 



Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 55 kcal / 228 kJ
Eiwitten: 4.4 g
Totaal vet: 3 g
...Verzadigde vetten: 0.8 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 1.3 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.7 g
Cholesterol: 63 mg
Koolhydraten: 2.6 g
...Waarvan suikers: 2.45.1 g