- 400 gr wortel (of puree van boontjes, selder, kool…)
- 2 soeplepels olijfolie
- 2 eieren
- 10 cl verse room of sojaroom
- 5 cl halfvolle melk
- zout en peper
- muskaatnoot
- peterselie, bieslook
Component - Groenterecepten
Groentenflan
Bereidingstijd: 30min
Uitvoering: Eenvoudig
Uitvoering: Eenvoudig
Ingrediënten voor 4 personen
Voorbereiding
- Zet een diepe ovenplaat in de oven en vul die gedeeltelijk met water.
- Verwarm de oven voor op 140 °C.
- Vet vier ovenschaaltjes in met olijfolie.
- Kook de wortelen gaar, giet af en mix fijn.
- Gebruik eventueel een diepvries groentenpuree, die op voorhand in de ijskast of op een zacht vuurtje (regelmatig omroeren) of in de microgolfoven ontdooid wordt.
Bereiding
- Doe de eieren, de room en de melk in een mengkom en mix kort met een staafmixer.
- Giet deze mengeling bij de groentenpuree.
- Roer alles stevig onder elkaar tot een homogeen mengsel.
- Voeg de kruiden (zout, gemalen peper en muskaatnoot) toe naar smaak.
- Verdeel de puree over de ovenschaaltjes en zet in de met water gevulde ovenschaal (au bain-marie) in de voorverwarmde oven.
- Laat 12 tot 15 minuten bakken.
Afwerking
- Voeg aan de groetenpuree fijn gesnipperde peterselie of bieslook toe, dit geeft extra frisse kruidige smaak en het oogt mooi.
Consistentie- en viscositeitniveaus
Bereidingsniveau 6
- zorg dat de groenten in de basispuree door en door gaar zijn en geplet zijn
Bereidingsniveau 4
- Niveau 5, 4, 3 malen, grof of fijn mixen. Gebruik melk of groentenbouillon om de puree aan te lengen. Indien de massa niet mooi homogeen blijft door het mixen van de eieren, moet bijgebonden worden om een gladde massa te bekomen. Binden gebeurt met een witte instantbinder, waarvoor verhitting soms nodig is.
Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept
Energie: 153 kcal / 637 kJ
Eiwitten: 3.9 g
Totaal vet: 12.3 g
...Verzadigde vetten: 5.7 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 5.5 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.8 g
Cholesterol: 87 mg
Koolhydraten: 6.6 g
...Waarvan suikers: 2.2 g
Vezels: 1 g