Component - Groenterecepten

Bloemkoolroosjes Madras

Bloemkoolroosjes Madras

Ingrediënten voor 4 personen

  • 800 gr bloemkoolroosjes (vers of diepvries)
  • 2 soeplepels zonnebloemolie
  • 3 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 koffielepel gember
  • 2 koffielepels curry poeder (Madras*)
  • 1 koffielepel gemalen komijn
  • 200 gr tomatenblokjes (gepelde tomaat uit blik)
  • 200 gr kikkererwten (uit blik)
  • 1 l groentenbouillon
  • 1 soeplepel verse koriander
  • zout en peper
  • 1 koffielepel citroensap

 

 

* Wist je dat …

Madras naast de vierde grootste stad van India, naast de benaming van een kleurrijke geruite stof ook de benaming is van een soort curry. Door toevoeging van chili- en Spaanse peper of rode paprika is deze curry roder gekleurd dan de bij ons gekende klassieke curry. Vaak wordt het sterk proevend currypoeder tot een pasta verwerkt

 

Voorbereiding

  • Pel de ui en knoflook en snipper grof, schil en rasp de gemberwortel, snipper de koriander.
  • Giet de kikkererwten af en spoel goed af onder koud stromend water.
  • Breng licht gezouten water aan de kook en kook de bloemkoolroosjes in enkele minuten half gaar, giet ze onmiddellijk af en houd warm in de kookpot.
 


Bereiding

  • Verhit de olie in een grote pan op een middelhoog vuur.
  • Voeg er de uien, knoflook en gember aan toe en stoof het geheel aan gedurende een kleine 10 minuten.
  • Voeg de koriander, komijn, kerriepoeder, peper en zout toe en stoof verder op een zacht vuurtje gedurende 5 minuten.
  • Voeg de tomatenblokjes met sap en de kikkererwten toe en breng even aan de kook.
  • Roer goed en voeg de half gaar gekookte bloemkool toe.
  • Overgiet het geheel met groentenbouillon en breng aan de kook.
  • Laat 5 minuutjes zachtjes koken tot de bloemkool gaar is.


Afwerking

  • Voeg net voor het serveren de fijn gesnipperde blaadjes koriander toe.
  • Geef eventueel meer smaak door, net voor het opdienen, af te werken met Provençaalse smaakbooster, gemalen venkelzaad en/of enkele druppels citroensap.
Combinatie tip
  • Combineert uitstekend met vis of gevogelte.
  • Deze groentencomponent kan ook als basis gebruikt worden voor een vegetarisch gerecht zoals seitan- of tofuburger.


Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 6

  • Zorg dat de bloemkool en vooral de kikkererwten doorgaar gekookt zijn.


Bereidingsniveau 5

  • Maal of plet de groenten fijn, gebruik groentenbouillon om aan te lengen.


Bereidingsniveau 4

  • Mix fijn (en zeef).
  • Wanneer niet de gewenste gladde consistentie wordt verkregen kan het aangewezen zijn om de gemixte  massa  te  binden  met  een  blonde instantbinder.
  • Denk er aan dat de bereiding hiervoor eventueel moet verwarmd worden.

 





Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 32kcal / 133 kJ
Eiwitten: 1.8 g
Totaal vet: 1.3 g
...Verzadigde vetten: 0.2 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 0.3 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.6 g
Koolhydraten: 3.2 g
...Waarvan suikers: 1.6 g
Vezels: 2.4 g