Component - Graanrecepten

Risotto van volkoren rijst met groentenratatouille

Risotto van volkoren rijst met groentenratatouille

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 gr volkoren rijst
  • 600 cl bouillon (kip, groenten)
  • 80 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 50 gr olijfolie

Voor de ratatouille*

  • 1 rode paprika (200 gr)
  • 1 rode ui (100 gr)
  • 1 aubergine (150 gr)
  • 1 courgette (120 gr)
  • 2 soeplepels olijfolie
  • 1 koffielepel looksnippers
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 1 soeplepel rode pesto
  • 400 gr tomatenblokjes (uit blik) 
  • 1 soeplepel citroensap
  • peper en zout

Bereiding

Bereiding volkoren rijst

  • Verhit olijfolie in een kookpot met dikke bodem (type giet- ijzer), voeg de rijst toe en bak zacht aan gedurende 5 tal min., regelmatig omroeren.
  • Bevochtig met de bouillon en breng aan de kook.
  • Laat op een zeer zacht vuur, met deksel, de rijst gaarkoken (40 à 50 min.).
  • Voeg eventueel tussendoor extra bouillon toe.
  • Giet de volkoren rijst in een vergiet en spoel af onder koud stromend water.
  • Laat het geheel goed uitlekken.

 

Bereiding ratatouille

  • Snij de groenten in kleine dobbelstenen.
  • Bak in een kookpot de groenten aan in verhitte olijfolie.
  • Voeg de fijn gesnipperde knoflook, tijm, laurier, rozemarijn, peper en zout toe en bak zacht verder.
  • Voeg tenslotte de tomatenblokjes toe en laat garen op een zacht vuur.
  • Zet van het vuur wanneer alle groenten gaar zijn.


Afwerking

  • Voeg, net voor het serveren, de Parmezaanse kaas, rode pesto en citroensap toe en roer alles voorzichtig om.


Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 6

  • Zorg  dat  de  groenten  door  en door gaar zijn en gelijkmatig van vorm.


Bereidingsniveau 5

  • Plet  de  groenten  fijn  met  een stamper.


Bereidingsniveau 4

  • Mix de groenten en de rijst afzonderlijk  tot  het gewenste  slikniveau, voeg eventueel bouillon toe tot de gewenste consistentie.




Serveertip(s)

  • Verwijder de harde kruidenbestanddelen (stengels, laurierblad,…).
  • Schik de ratatouille in een kommetje in 2 lagen, op de bodem een bedje van de geplette ratatouille, vervolgens een laag bereide rijst en eindigen met een tweede laagje ratatouille.

 



Smaaktip(s)

* Wist je dat …

  • de Franse Provence (Nice) de bakermat is van de ratatouille. Het is een gestoofde groenteschotel waarin tomaten, courgette, aubergine, paprika, ui, knoflook zeker niet mogen ontbreken,   met uiteraard de ‘herbes de Provence’ als smaakmakers.
  • Volgens gerenommeerde chefs ligt het geheim van een goede ratatouille in het tandemgewijs klaarmaken van de groenten (courgette, aubergine) (tomaat, paprika) zodanig dat ze hun eigen specifieke smaak blijven behouden. Pas op het einde wordt alles gemengd.


Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 119 kcal / 499 kJ
Eiwitten: 2.9 g
Totaal vet: 7.8 g
...Verzadigde vetten: 1.7 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 5.1 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.7 g
Cholesterol: 3 mg
Koolhydraten: 9.3 g
...Waarvan suikers: 1.9 g
Vezels: 1.2 g