Component - Graanrecepten

Risotto van tarwe met zuiderse groenten

Risotto van tarwe met zuiderse groenten

Ingrediënten voor 4 personen

  • 200 gr zachte tarwe voor keukengebruik
  • 1,5 l groentebouillon
  • 250 gr aubergines of courgetten 
  • 250 gr kerstomaten
  • 1 zoete paprika (200 gr)
  • 1 soeplepel bladpeterselie fijn gehakt (20 gr)
  • 1 soeplepel basilicum blaadjes fijn gesnipperd (20 gr)
  • 2 teentjes look
  • 1 theelepel komijnkruid of râs al hânout* (5 gr)
  • 2 soeplepels olijfolie (60 ml)

Voorbereiding

  • Snij de aubergines of courgetten en de zoete paprika in kleine blokjes.
  • Snipper de bladpeterselie, basilicumblaadjes en teentjes look fijn.
  • Kook de tarwe gaar in ruim kokend (gezouten) water of groentebouillon.
  • Giet af in een vergiet en spoel de korrels af onder koud stromend water.
  • Laat ze goed uitlekken.


Bereiding

  • Stoof de groenteblokjes, tomaten en looksnippers in verhitte olijfolie tot ze beetgaar zijn.
  • Kruid met peper, zout en komijnkruid en roer goed om.
  • Voeg de voorgekookte tarwe toe en houd warm op een zacht vuurtje.


Afwerking

  • Voeg net voor het opdienen de fijngesnipperde basilicum en bladpeterselie toe, besprenkel het geheel met enkele druppels olijfolie, roer goed om en serveer.
  • Breng net voor het opdienen op smaak met een Mediterrane smaak-booster of Râs al Hânout en enkele druppels citroensap.


Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 6

  • Zorg  dat  de  groenten  en  tarwe door en door gaar gekookt zijn.


Bereidingsniveau 5

  • Plet de groenten fijn, voeg bouillon toe indien nodig.


Bereidingsniveau 4

  • Plet de groenten fijn, voeg bouillon toe indien nodig.




Serveertip(s)

Combinatietip

  • Tarwekorrels passen uitstekend bij gevogelte, vlees- en visgerechten of als basis voor een vegetarisch gerecht bijvoorbeeld gebakken seitan, tofuburger of gehakt.
  • Tarwekorrels kunnen perfect rijst, couscous of pasta vervangen in gemengde maaltijdsalades.
  • Tarwekorrels smaken heerlijk bij mediterrane producten en -kruiden.


Smaaktip(s)

*Ras-el-hanout is een Marokkaanse kruidenmengeling waarvan de naam zoveel betekent als 'het beste van de winkel'. Elke handelaar heeft echter zijn eigen samenstelling waardoor het overal dat tikkeltje anders smaakt.

Enkele hoofdingrediënten zitten er uiteraard wel steeds bij: piment, bosbessen, kardemom, kaneel, kruidnagel, gember, foelie, nootmuskaat, zwarte peper en kurkuma. Het merendeel van deze ingrediënten wordt eerst geroosterd en daarna fijngemalen.

 

 


Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 46 kcal / 194 kJ
Eiwitten: 1.6 g
Totaal vet: 1.3 g
...Verzadigde vetten: 0.4 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 0.7 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.1 g
Koolhydraten: 7.1 g
...Waarvan suikers: 1.1 g
Vezels: 1 g