Component - Aardappelrecepten

Aardappelpuree, basis

Aardappelpuree, basis
Bereidingstijd: 20min
Uitvoering: Eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen

  • 800 gr aardappelen
  • peper en zout
  • muskaatnoot
  • 125 ml melk
  • klontje boter

Bereiding

Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken.
Breng de gepaste hoeveelheid water aan de kook en kook de aardappelen gaar.
Na 15-20 minuten kooktijd, de aardappelen volledig afgie- ten.
Plet de aardappelen helemaal fijn met een stamper of draai ze door een roerzeef.
Breng op smaak met peper en zout en snuifje muskaat- noot.
Voeg de warme melk en een klontje boter toe en meng met een houten lepel alles goed onder elkaar tot een gladde melige massa.
 

 



Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 6

Niveau  6-5:  puree  als  dusdanig  te gebruiken. 



Bereidingsniveau 4

Niveau 4, 3: de puree fijnmixen (en zeven),  aanlengen  met  melk  naargelang van het vereiste  consistentie niveau. 





Smaaktip(s)
  • Pas de bereiding en afwerking van de puree aan in functie van het opgelegd dieet.
  • Gebruik bij vermageringsdieet afgeroomde melk en geen boter (light puree),   bij   verdikkingsdieet   volle melk en wel een klontje boter (gewone puree).


Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 89 kcal/ 372 kJ
Eiwitten: 2.4 g
Totaal vet: 2.2 g
...Verzadigde vetten: 1.4 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 0.1 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.0 g
Cholesterol: 2 mg
Koolhydraten: 14.9 g
...Waarvan suikers: 1.6 g
Vezels: 2.6 g