- 800 gr aardappelen
- peper en zout
- muskaatnoot
- 125 ml melk
- klontje boter
Component - Aardappelrecepten
Aardappelpuree, basis
Bereidingstijd: 20min
Uitvoering: Eenvoudig
Uitvoering: Eenvoudig
Ingrediënten voor 4 personen
Bereiding
• Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken.
• Breng de gepaste hoeveelheid water aan de kook en kook de aardappelen gaar.
• Na 15-20 minuten kooktijd, de aardappelen volledig afgie- ten.
• Plet de aardappelen helemaal fijn met een stamper of draai ze door een roerzeef.
• Breng op smaak met peper en zout en snuifje muskaat- noot.
• Voeg de warme melk en een klontje boter toe en meng met een houten lepel alles goed onder elkaar tot een gladde melige massa.
Consistentie- en viscositeitniveaus
Bereidingsniveau 6
• Niveau 6-5: puree als dusdanig te gebruiken.
Bereidingsniveau 4
• Niveau 4, 3: de puree fijnmixen (en zeven), aanlengen met melk naargelang van het vereiste consistentie niveau.
Smaaktip(s)
- Pas de bereiding en afwerking van de puree aan in functie van het opgelegd dieet.
- Gebruik bij vermageringsdieet afgeroomde melk en geen boter (light puree), bij verdikkingsdieet volle melk en wel een klontje boter (gewone puree).
Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept
Energie: 89 kcal/ 372 kJ
Eiwitten: 2.4 g
Totaal vet: 2.2 g
...Verzadigde vetten: 1.4 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 0.1 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.0 g
Cholesterol: 2 mg
Koolhydraten: 14.9 g
...Waarvan suikers: 1.6 g
Vezels: 2.6 g