- 600 gr basis aardappelpuree
- 600 gr vers wit van prei of vriesverse stukjes prei
- klontje boter
- peper en zout
- muskaatnoot
- 0.5 l groentenbouillon
- 50 gr groene pesto
- 100 gr fijn geraspte Parmezaanse kaas of Emmentaler
Component - Aardappelrecepten
Aardappel-preipuree
Bereidingstijd: 25min
Uitvoering: Eenvoudig
Uitvoering: Eenvoudig
Ingrediënten voor 4 personen
Voorbereiding
- Bereid de basisaardappelpuree
Bereiding
- Was de prei en snij in kleine stukken.(Ontdooi de vriesverse prei in de ijskast, verwijder het dooivocht).
- Stoof de gesneden prei aan in verhitte boter.
- Voeg bouillon toe en laat langzaam garen.
- Giet de prei door een zeef(bewaar een deel van het kookvocht).
- Plet de gaargekookte prei met een stamper of roerzeef tot een grove structuur.
- Meng de aardappelpuree en geplette prei onder elkaar tot een homogene smeuïge massa.
- Breng op smaak met peper en zout en muskaatnoot.
Afwerking
- Voeg net voor het opdienen een klontje boter toe en roer goed dooreen.
- Breng definitief op smaak met groene pesto en fijn geraspte Parmezaanse of Emmentaler kaas.
Consistentie- en viscositeitniveaus
Bereidingsniveau 6
- Zorg dat de groenten zeer gaar gekookt zijn.
Bereidingsniveau 5
- Bevochtig de puree met groentebouillon melk.
Bereidingsniveau 4
-
Mix heel fijn (4) en zeef (3), verdun met de bouillon of melk tot gewenste consistentie.
Smaaktip(s)
- Pas de bereiding en afwerking van de basis- en preipuree aan in functie van het opgelegd dieet (onder- of overvoeding).
- Gebruik bij vermageringsdieet afgeroomde melk en geen boter (lightpuree) en stoof de prei niet aan in boter, maak ze bijvoorbeeld gaar in de microgolfoven.
- Gebruik bij verdikkingsdieet volle melk en een klontje boter (gewone puree).
Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept
Energie: 115 kcal / 481 kJ
Eiwitten: 4.9 g
Totaal vet: 6.3 g
...Verzadigde vetten: 3.1 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 1 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.1 g
Cholesterol: 10 mg
Koolhydraten: 9.7 g
...Waarvan suikers: 4.0 g
Vezels: 2.0 g