Component - Aardappelrecepten

Aardappel-broccolipuree

Aardappel-broccolipuree
Bereidingstijd: 20min
Uitvoering: Eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen

  • 600 gr basisaardappelpuree
  • 600 gr broccoli (vers of vriesvers)
  • 150 gr ui
  • 2 soeplepels olijfolie
  • 25 gr (kruiden)boter
  • snuifje gemalen muskaatnoot
  • peper en zout
 

Voorbereiding

  • Verdeel de verse broccoli in bloempjes en snij de harde stengel weg.
  • Leg de bloempjes in gezouten koud water gedurende 10- 15 min.
  • Blancheer de broccoli in kokend water, 5-8 min.
  • Giet de broccoli af en koel snel af onder koud stromend water, dit om de mooie groene kleur te behouden. Indien je de broccoli onmiddellijk verder verwerkt, is afkoelen niet nodig.
  • Gebruikt je vriesverse broccoli, dan volstaat het de broccoli even in kokend water te leggen, gedurende 10 min., afgieten en pureren.


Bereiding

 

Fruit de uiblokjes aan in verhitte boter tot ze glazig zijn en voeg hieraan de gaar gekookte broccoli toe. Roer voorzichtig om.

Plet het geheel samen met een stamper of draai door een roerzeef tot een grove structuur.

Breng op smaak met peper en zout en gemalen muskaatnoot.

Warm ondertussen de bereide basisaardappelpuree op (bv. in de microgolfoven).

Voeg na het opwarmen van de aardappelpuree de geplette broccoli toe en meng onder elkaar tot een gladde massa.



Afwerking

  • Voeg, net voor het serveren, de boter of kruidenboter toe, laat rustig smelten en roer om.


Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 6

  • Zorg dat de broccoli zeer goed gaargekookt is.


Bereidingsniveau 5

  • Leng de puree aan door te bevochtigen met bouillon of melk.


Bereidingsniveau 4

  • Mix de broccoli heel fijn  (4)  en  zeef  (3),  verdun met  de bouillon of melk tot gewenste consistentie.






Keukentip(s)

 

  • Pas de bereiding en afwerking van de basis- en broccolipuree aan in functie van het opgelegd dieet.
  • Gebruik bij een vermageringsdieet afgeroomde melk en geen boter (lightpuree), fruit de ui en broccoli niet aan in boter, maak ze bijvoorbeeld gaar in de microgolfoven.
  • Gebruik bij een verdikkingsdieet volle melk en wel een klontje boter (gewone puree).


Smaaktip(s)
  • Breng, net voor het serveren, op smaak met de groene smaakboostermarinade (1 soeplepel per 500 gr puree).

 

 

 



Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 74 kcal / 312 kJ
Eiwitten: 2.6 g
Totaal vet: 4.2 g
...Verzadigde vetten: 1.9 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 1.4 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.2 g
Cholesterol: 4 mg
Koolhydraten: 6.5 g
...Waarvan suikers: 1.0 g
Vezels: 2.3 g