- 600 gr basis aardappelpuree
- 600 gr verse knolselder of vriesverse knolselderblokjes
- 100 gr kruidenkaas type Boursin klontje kruidenboter
- snuifje gemalen muskaatnoot peper en zout
Component - Aardappelrecepten
Aardappel - knolselderpuree
Uitvoering: Eenvoudig
Ingrediënten voor 4 personen
Voorbereiding
- Schil de knolselder en snij in blokjes.
- (Ontdooi de vriesverse knolselderblokjes in de koelkast, verwijder het vriesvocht).
Bereiding
• Bereid de basisaardappelpuree zoals reeds eerder beschreven.
• Kook de knolselder gaar, laat uitlekken in een vergiet, bewaar een deel vocht voor het aanpassen van kauw- en slikniveau.
• Plet de knolselderblokjes met een stamper of draai door een roerzeef.
• Meng de warme basisaardappelpuree en de knolselderpuree, samen met de kruidenkaas, goed onder elkaar tot een homogene smeuïge massa. Voeg eventueel wat melk of kookvocht toe.
• Breng op smaak met peper en zout en muskaatnoot.
Afwerking
- Voeg net voor het opdienen een klontje kruidenboter toe en roer goed om.
Bereidingsniveau 6
- zorg dat de groenten zeer gaar gekookt zijn.
Bereidingsniveau 5
- bevochtig de puree met groentenbouillon melk.
Bereidingsniveau 4
- mix heel fijn (4) en zeef (3), verdun met de bouillon of melk tot gewenste consistentie.
• Pas de bereiding en afwerking van de basis- en knolselderpuree aan in functie van het opgelegd dieet (onder- of overvoeding).
• Gebruik bij vermageringsdieet afgeroomde melk en geen boter (lightpuree)
• Gebruik bij verdikkingsdieet volle melk en een klontje boter (gewone puree).
• Het verschil in energiewaarde (puree gewoon en light) zie je op de volgende bladzijde.
Energie: 85 kcal / 354 kJ
Eiwitten: 2.5 g
Totaal vet: 4.6 g
...Verzadigde vetten: 1.6 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 0.3 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.1 g
Cholesterol: 4 mg
Koolhydraten: 8.3 g
Vezels: 2.9 g