Belgische klassiekers

Witloof met ham en kaassaus

Witloof met ham en kaassaus

Ingrediënten voor 4 personen

  • 8 stronken (grond)witloof 
  • 8 sneden gekookte ham 
  • 600 gr aardappelen
  • 50 gr boter
  • 40 gr bloem
  • 7 dl halfvolle melk
  • een koffielepel kristalsuiker 
  • peper en zout 
  • nootmuskaat
  • 200 gr gemalen Gruyère kaas
  • 50 gr gemalen Parmezaanse kaas 1/2 citroen
 

Voorbereiding

  • Reinig het witloof, verwijder de onfrisse buitenblaadjes en de harde kern.
  • Snij het witloof in fijne ringen.
  • Schil en snij de aardappelen voor puree.
  • Rol de sneden ham op en snij ze fijn.


Bereiding

 

  • Stoof het witloof in 20 g boter gaar met de suiker, peper, zout en nootmuskaat. Laat uitlekken en bewaar het stoofvocht.
  • Kook de aardappelen, pureer en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat
  • Maak een bechamelsaus met een roux bereid met 30 g boter en 40 g bloem. Blus de roux met de koude melk en roer stevig om met een klopper om klonters te vermijden. Je kan de saus ook met een witte sausbinder bereiden.
  • Breng op smaak met het kookvocht van het witloof en peper, zout en nootmuskaat.
 


Afwerking

  • Voeg ¾ van de kaas aan de bechamelsaus toe en het sap van een halve citroen.
  • Neem een vuurvaste ovenschotel en boter die licht in.
  • Schep eerst een laagje puree, dan witloof, daarop de ham en tot slot kaassaus.
  • Bestrooi met de rest van de gemalen kaas en gratineer onder de grill.
  • Een partje citroen past erg goed bij deze warme Vlaamse klassieker.
 


Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 6

  • Gerecht  als  dusdanig  te  gebruiken.


Bereidingsniveau 5

  • Prak, plet of maal witloof en ham, bevochtig het geheel met stoofvocht van de witloof naar behoefte.


Bereidingsniveau 4

    • Het gerecht niet gratineren. Mix  (en  zeef)  de   onderdelen  afzonderlijk en bevochtig naar vereiste consistentie met het stoofvocht van de witloof.




Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 97 kcal/407 kJ
Eiwitten: 7.1 g
Totaal vet: 4.6 g
...Verzadigde vetten: 2.9 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 0.8 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.1 g
Cholesterol: 14 mg
Koolhydraten: 6.7 g
...Waarvan suikers: 2.3 g
Vezels: 1.3 g