- 8 stronken (grond)witloof
- 8 sneden gekookte ham
- 600 gr aardappelen
- 50 gr boter
- 40 gr bloem
- 7 dl halfvolle melk
- een koffielepel kristalsuiker
- peper en zout
- nootmuskaat
- 200 gr gemalen Gruyère kaas
- 50 gr gemalen Parmezaanse kaas 1/2 citroen
Belgische klassiekers
Witloof met ham en kaassaus
Ingrediënten voor 4 personen
Voorbereiding
- Reinig het witloof, verwijder de onfrisse buitenblaadjes en de harde kern.
- Snij het witloof in fijne ringen.
- Schil en snij de aardappelen voor puree.
- Rol de sneden ham op en snij ze fijn.
Bereiding
- Stoof het witloof in 20 g boter gaar met de suiker, peper, zout en nootmuskaat. Laat uitlekken en bewaar het stoofvocht.
- Kook de aardappelen, pureer en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat
- Maak een bechamelsaus met een roux bereid met 30 g boter en 40 g bloem. Blus de roux met de koude melk en roer stevig om met een klopper om klonters te vermijden. Je kan de saus ook met een witte sausbinder bereiden.
- Breng op smaak met het kookvocht van het witloof en peper, zout en nootmuskaat.
Afwerking
- Voeg ¾ van de kaas aan de bechamelsaus toe en het sap van een halve citroen.
- Neem een vuurvaste ovenschotel en boter die licht in.
- Schep eerst een laagje puree, dan witloof, daarop de ham en tot slot kaassaus.
- Bestrooi met de rest van de gemalen kaas en gratineer onder de grill.
- Een partje citroen past erg goed bij deze warme Vlaamse klassieker.
Consistentie- en viscositeitniveaus
Bereidingsniveau 6
- Gerecht als dusdanig te gebruiken.
Bereidingsniveau 5
- Prak, plet of maal witloof en ham, bevochtig het geheel met stoofvocht van de witloof naar behoefte.
Bereidingsniveau 4
-
- Het gerecht niet gratineren. Mix (en zeef) de onderdelen afzonderlijk en bevochtig naar vereiste consistentie met het stoofvocht van de witloof.
Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept
Energie: 97 kcal/407 kJ
Eiwitten: 7.1 g
Totaal vet: 4.6 g
...Verzadigde vetten: 2.9 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 0.8 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.1 g
Cholesterol: 14 mg
Koolhydraten: 6.7 g
...Waarvan suikers: 2.3 g
Vezels: 1.3 g