Belgische klassiekers

Balletjes in tomatensaus

Balletjes in tomatensaus

Ingrediënten voor 4 personen

De saus
  • 3 uien
  • 3 stengels selder
  • 1 wortel
  • 2 tenen look
  • 2 soeplepels olijfolie 
  • 150 gr gezouten spek 
  • verse tijm en laurier 
  • 850 gr tomaten in blik
  • 500 gr passata (gezeefde tomaten) 
  • 80 gr tomatenconcentraat
  • 1 soeplepel bloem
  • 1 soeplepel suiker
  • 1 liter groentebouillon peper en zout

 

De balletjes

  • 1 kg gemengd gehakt 
  • 2 eieren
  • 5 soeplepels paneermeel
  • een handvol gehakte peterselie

Voorbereiding

  • Reinig en snij de selder, wortel en ui in kleine stukken.
  • Snipper de look.
  • Meng het gehakt met de eieren, het paneermeel, de pe- terselie en breng, indien nodig, op smaak met peper en zout.
  • Rol het gehaktmengsel tot balletjes en laat ze afkoelen in de frigo.


Bereiding

  • Stoof de groenten samen met het spek (liefst een grote dikke snede) en de look in de olijfolie aan tot ze glazig zijn (10 min). 
  • Voeg ook het tomatenconcentraat en een soeplepel bloem toe en meng alles goed ondereen.
  • Voeg de tijm en laurier toe en blus met de passata en de tomaten in blik.
  • Voeg het water (of groentebouillon) en de suiker toe en laat drie kwartier sudderen.
  • Bak ondertussen de balletjes aan in een grote pan. Zorg ervoor dat je de balletjes degelijk kan bakken, dus niet teveel in één keer.
  • Haal de aromaten na 45 min uit de saus (spek, laurier en tijm), mix de saus glad.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Zeef de saus voor een perfect resultaat.
  • Voeg de gebakken balletjes toe en laat nog een tiental minuten doorsudderen.


Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 6

  • Gerecht  als  dusdanig  te  gebruiken.


Bereidingsniveau 5

  • Prak of maal de gebakken gehaktballetjes, gebruik saus tot gewenste consistentie.


Bereidingsniveau 4

  • Mix (en zeef) vlees, garnituur en saus en bind tot gewenste consistentie.




Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 98 kcal/408 kJ
Eiwitten: 7.3 g
Totaal vet: 5.9 g
...Verzadigde vetten: 2 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 1.6 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.7 g
Cholesterol: 31 mg
Koolhydraten: 3.8 g
...Waarvan suikers: 2.5 g
Vezels: 1.1 g