Voorbereiding
- Reinig en snij de selder, wortel en ui in kleine stukken.
- Snipper de look.
- Meng het gehakt met de eieren, het paneermeel, de pe- terselie en breng, indien nodig, op smaak met peper en zout.
- Rol het gehaktmengsel tot balletjes en laat ze afkoelen in de frigo.
Bereiding
- Stoof de groenten samen met het spek (liefst een grote dikke snede) en de look in de olijfolie aan tot ze glazig zijn (10 min).
- Voeg ook het tomatenconcentraat en een soeplepel bloem toe en meng alles goed ondereen.
- Voeg de tijm en laurier toe en blus met de passata en de tomaten in blik.
- Voeg het water (of groentebouillon) en de suiker toe en laat drie kwartier sudderen.
- Bak ondertussen de balletjes aan in een grote pan. Zorg ervoor dat je de balletjes degelijk kan bakken, dus niet teveel in één keer.
- Haal de aromaten na 45 min uit de saus (spek, laurier en tijm), mix de saus glad.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Zeef de saus voor een perfect resultaat.
- Voeg de gebakken balletjes toe en laat nog een tiental minuten doorsudderen.
Consistentie- en viscositeitniveaus
Bereidingsniveau 6
- Gerecht als dusdanig te gebruiken.
Bereidingsniveau 5
- Prak of maal de gebakken gehaktballetjes, gebruik saus tot gewenste consistentie.
Bereidingsniveau 4
- Mix (en zeef) vlees, garnituur en saus en bind tot gewenste consistentie.
Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept
Energie: 98 kcal/408 kJ
Eiwitten: 7.3 g
Totaal vet: 5.9 g
...Verzadigde vetten: 2 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 1.6 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.7 g
Cholesterol: 31 mg
Koolhydraten: 3.8 g
...Waarvan suikers: 2.5 g
Vezels: 1.1 g