Wat zijn smaakboosters

Provençaalse marinade (of groene marinade)

Provençaalse marinade (of groene marinade)
Bereidingstijd: 20min
Uitvoering: Eenvoudig

Ingrediënten

Provençaalse marinade is op basis van typische geplette provinciaalse kruiden zoals oregano, tijm, marjolein, look, ... op olijfolie en zeezout.
Deze marinade is uiterst geschikt om op het einde van de bereiding net voor het opdienen een extra smaak boost te geven aan het gerecht.

  • 100 gr basilicum
  • 100 gr salie
  • 100 gr rozemarijn
  • 100 gr peterselie
  • 100 gr knoflook
  • 200 gr olijfolie
  • 50 gr zeezout
  • 2 soeplepels citroensap

Voorbereiding

  • Gebruik enkel de blaadjes van de kruiden.
  • Ontdoe de kruidenblaadjes van de stengel en hak deze fijn.
  • Doe de gehakte kruiden in een meng kom en overgiet deze met
  • de olijf olie.


Bereiding

  • Mix deze fijn met een staafmixer tot een homogene massa.
  • Voeg er op het einde het citroensap en het grof gemalen zeezout er aan toe, en mix vervolgens nogmaals kort door elkaar met de staafmixer.


Afwerking

  • Giet de marinade in een donkere of geblindeerde pot of fles met brede hals, zodat er weinig of geen licht kan doorkomen, die vermindering van smaak en kleur met zich meebrengt. 


Serveertip(s)

De Provençaalse marinade als smaak verfijner combinatie tips .

Als smaakmaker bij groente puree of stomp, pasta en rijst.

Als smaakmaker voor dressings, tartaarsaus, roomsausen voor vis en gevogelte.

Als het heel marinade